Pälsdjursallergi

Vid måttlig till svår allergisk snuva. När nässpray med bara antihistamin eller kortison inte hjälper tillräckligt.

DYMISTA Nässpray, suspension (azelastin + flutikasonpropionat) är ett receptfritt läkemedel vid måttlig till svår säsongsbunden och perenn allergisk snuva om användningen av antingen nässpray med antihistamin eller kortikosteroid inte anses tillräcklig. Ska inte användas av barn under 18 år. DYMISTA ska endast användas vid graviditet och amning efter ordination av läkare. Kontakta läkare om du inte mår bättre efter 14 dagar. Läs bipacksedeln noga före användning. Marknadsförs av Meda AB (A Viatris Company), Tel: 08-6301900

Att leva med pälsdjursallergier

 • Miljoner människor över hela världen lever med pälsdjursallergier

  Pälsdjursallergier är bland de mest vanliga allergierna. Alla pälsdjur, men främst katter och hundar, kan utlösa allergisymtom som nästäppa, klåda i näsan, rinnsnuva och nysningar eller röda, kliande och rinnande ögon.1 Det är en vanlig myt att den mjuka och fina pälsen som vi älskar på våra husdjur är källan till allergisymtomen. Pälsen är bara den smarta utformade och oemotståndliga bäraren av det som utlöser din pälsdjursallergi! Hur frestande det än må vara så kommer det inte att göra dig mindre allergisk om du rakar ditt husdjur! Fortsätt att läsa för att upptäcka varför du är allergisk mot ditt älskade husdjur och vad du kan göra för att lindra dina symtom på pälsdjursallergier.

 • Vad utlöser min pälsdjursallergi?

  Ett av de allergiframkallande ämnena (allergener) som våra husdjur producerar, och delar med sig till oss, kallas mjäll och som helt enkelt är ett tjusigt ord för mikroskopiska hudflagor. Andra allergener finns i djurets saliv eller urin. Pälsdjursallergener är så lätta att de kan cirkulera i luften under en lång tid. De är också “klibbiga” vilket innebär att de kan sitta kvar på mattor, möbler och sängar i månader. Dessa små partiklar kan tas med via kläder till områden där det inte finns några husdjur.1 Personer som lider av allergisk snuva och som är allergiska mot katter eller hundar har en tendens att utveckla symtom tidigare på säsongen och dessa symtom är mer besvärliga. Under pollensäsong kanske du kan uppleva att din allergiska snuva blir värre än vid andra säsonger även om du inte har en pälsdjursallergi. Det kan vara för att det samlas pollen i pälsen på ditt husdjur.

 • Visste du att ditt husdjur också kan ha en allergi?

  Exempel på tecken på allergi som ditt husdjur kan visa är:

  • att slicka eller bita på tassarna mer än vanligt,
  • kliande,
  • röd hud runt ögon, öron eller tassar,
  • huvudskakningar,
  • att gnida sina öron och/eller nos samt
  • dåsighet och slöhet.
 • Vill du behålla ditt husdjur även om du har en pälsdjursallergi?

  Att ta bort husdjuret från hemmet är ofta den bästa behandlingen. Om du emellertid ändå vill behålla ditt husdjur kan det finnas vissa strategier för att minska exponering av allergenerna:1

  • Gör ditt sovrum till en husdjursfri zon. Håll sovrumsdörren stängd och städa sovrummet regelbundet – eller ännu bättre – be någon annan att göra det åt dig!
  • Ta bort heltäckningsmattor och gör soffan och fåtöljer till förbjudna områden för ditt husdjur. För att undvika att ditt vardagsrum ser spartanskt kanske du istället vill använda dig av mattor som kan tvättas regelbundet i hett vatten för att få bort alla husdjursallergener.
  • Avstå från att dammsuga så mycket som möjligt själv, utan be andra om hjälp. Om du måste dammsuga själv, använd dammsugare med HEPA filter eller bär ansiktsmask. Dammsugning rör nämligen upp eventuella allergiframkallande ämnen som är fästa vid mattor och kan utlösa dina symtom.
  • Byt kläder efter långvarig exponering för ett djur.
  • Överväg att använda ett luftfilter eller luftrenare gärna med HEPA filter för att avlägsna allergiframkallande partiklar från luften. Inget luftfilter tar dock bort allergener som redan har fastnat på ytor.
  • Be någon som inte har någon pälsdjursallergi att borsta husdjuret utomhus för att avlägsna mjäll och för att rengöra kattlådan.

  Det kan ändå vara så att dessa tips inte räcker till för att minska besvären av din pälsdjursallergi. I dessa fall så finns det både receptfria och receptbelagda läkemedel i olika former; tabletter, nässprayer och ögondroppar. Välj den behandling som är bäst både för typ och svårighetsgrad av dina symtom och för din livsstil.

Fördelarna med Dymista

Läs mer om Dymista och hur den kan hjälpa dig att lindra din allergi.

Medicinskt granskad av Viatris Staff February 15, 2022

 • Referenser

  • 1. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x