Nysningar

Vid måttlig till svår allergisk snuva. När nässpray med bara antihistamin eller kortison inte hjälper tillräckligt.

DYMISTA Nässpray, suspension (azelastin + flutikasonpropionat) är ett receptfritt läkemedel vid måttlig till svår säsongsbunden och perenn allergisk snuva om användningen av antingen nässpray med antihistamin eller kortikosteroid inte anses tillräcklig. Ska inte användas av barn under 18 år. DYMISTA ska endast användas vid graviditet och amning efter ordination av läkare. Kontakta läkare om du inte mår bättre efter 14 dagar. Läs bipacksedeln noga före användning. Marknadsförs av Meda AB (A Viatris Company), Tel: 08-6301900

Konstanta nysningar (Attjo…prosit!)

Konstanta nysningar kan tyda på allergi

Allergisk snuva är verkligen inte bara ”nys”! Nysningar är näsans första försvarslinje. Det är ett sätt för den att bli av med oönskade ämnen och/eller uppfattade hot. Nysningar är ett effektivt sätt att göra detta eftersom en enda nysning vanligtvis innehåller omkring 40 000 små droppar som lämnar din näsa vid en hastighet på 30 kilometer per timme och färdas ca 1,5 meter.1 Nysningar är ett vanligt symtom vid en infektion (t.ex. en vanlig förkylning). Om du emellertid upplever konstanta nysningar eller om du ofta får ”nysattacker” när du nyser många gånger i följd (och dessa nysningar är ganska våldsamma) har du förmodligen en allergi.2

Vad orsakar nysningar?

Nysningar förekommer ofta hos personer med allergisk snuva och hos dem som har en övre luftvägsinfektion (t.ex. förkylning, influensa).

 • Allergisk snuva
  • Detta är den troliga orsaken om du även har andra symtom på allergisk snuva såsom nästäppa, klåda i näsan, rinnsnuva, röda ögon, klåda och/eller rinnande ögon och om du bara nyser vid vissa tider på året och/eller som en reaktion på vissa utlösande faktorer.
  • Vanliga faktorer som utlöser nysningar hos personer med allergisk snuva omfattar pollen, mjäll från husdjur (t.ex. katt och hund;), kvalster och mögel.
 • Vanlig förkylning eller någon annan övre luftvägsinfektion (t.ex. influensa)
  • Förkylningar orsakar slemproduktion, vilket i sin tur stimulerar olika nerver i näsans slemhinnor och utlöser en nysning.
  • Detta är troligen orsaken till dina nysningar om du även har feber, om snoret från näsan blir färgat och klibbigt och/eller nysningarna inte förbättras av antihistaminer.

Nysningsmekanismen

Nysningar är ett reflexsvar på något irriterande i näsans slemhinna. Denna irritation gör att celler som bekläder näsans slemhinna frisätter kemiska ämnen vilket i sin tur stimulerar nervändar i näsan. Stimulering av dessa nervändar leder till den där kliande, kittlande känslan i näsan. Slutresultatet blir en nysning! Som tur är nyser vi inte i sömnen eftersom nerverna som utlöser nysningarna också sover!

Lindra dina allergirelaterade nysningar

 • Undvik de allergiframkallande ämnen (allergener) som utlöser dina nysningar så mycket som möjligt.
 • Undvik tobaksrök.
 • Sov med huvudet lite upphöjt genom att, till exempel, använda en extra kudde. Det underlättar trycket på näsans slemhinnor och symtomen kan minska.
 • Skölj näsan med hjälp av vatten eller koksaltlösning för att rensa bort eventuella allergener som har fastnat i näsborrarna. Det finns färdigfyllda nässköljare med koksaltlösning, eller näskannor som man själv fyller med en blandning av salt och vatten. Nässköljare och näskannor finns att köpa på bl.a. apoteken.
 • Använd en behandling som riktar sig direkt mot symtomen på nysningarna. Dessa finns tillgängliga receptfritt på ditt lokala apotek:
  • Antihistamintabletter är vanligtvis effektivt för att lindra milda symtom på allergisk snuva och har en effekt inom ca 1 timme.
  • Nässprayer med antihistamin. Har en snabbare insättande effekt, ca 15 min, än antihistamintabletter.
  • Nässprayer med kortikosteroider anses i allmänhet vara mer effektiva än antihistamin på de allergirelaterade nässymtomen. Det tar dock några dagar att nå maximal effekt.
  • Man kan även använda en nässpray som innehåller en kombination av antihistamin och kortikosteroid för att lindra symtomen, om man upplever att antihistamin eller kortison var för sig inte ger tillräcklig effekt.

Pollenallergi

Läs mer om pollenallergi och hur du kan göra för att må bättre.

Vill du köpa Dymista?

Dymista finns på alla Apotek. Här kan du köpa Dymista.

Medicinskt granskad av Viatris Staff February 15, 2022

 • Referenser

  • 1. Cole EC, Cook CE. Characterization of infectious aerosols in health care facilities: an aid to effective engineering controls and preventive strategies. Am J Infect Control. 1998;26(4):453-464.
  • 2. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x